Το Κοντεινερ

Καινοτομο δομικο στοιχειο και χΩρος στΕγασης

Κείμενο: Ναστάζια Σπυροπούλου

Reposted from Grekamag.gr

Image10_PortABach-1024x697.jpg

Το εμπορευματοκιβώτιο ή κοντέινερ έχει υπάρξει ένα αμφιλεγόμενο αντικείμενο λόγω των ιδιοτήτων, τη χρήση και τις επιπτώσεις που έχει πάνω στο εμπόριο, τη ναυτιλία, την αποθήκευση. Η εμφάνισή του σηματοδότησε μια νέα εποχή σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων του αυτοματισμού και της ναυτιλίας, οι οποίοι είχαν και έχουν μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, ελαχιστοποιώντας τις αποστάσεις και εξαλείφοντας το υψηλό κόστος αποστολής. Από τα μέσα του περασμένου αιώνα έγινε ένα σύμβολο της σύνδεσης των πληθυσμών, χωρών και ηπείρων. Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης της δυτικής οικονομίας, η πλειοψηφία συνεχίζει να παραβλέπει την χρήση του πέρα από την κανονική, δηλαδή αυτή της μεταφοράς φορτίων. Το κοντέινερ έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε μια σειρά ιδιαίτερων απαιτήσεων όπως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, η αλμύρα και οι συχνές προσκρούσεις.

Image09_Hombox-920x1024.jpg

Η χρήση των κοντέινερ όχι μόνο ως δομικό στοιχείο αλλά και σαν ολοκληρωμένος τρόπος στέγασης δεν έχει διαδοθεί όσο θα περίμενε κανείς. Παρόλα αυτά υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανά τον κόσμο όπου βλέπουμε τη δόμηση με κοντέινερ να μην υστερεί σε τίποτα από εκείνη με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής. Η τάση για χρήση των κοντέινερ προς στέγαση και άρα δημιουργία χώρου, είναι από τις πλέον ανερχόμενες παγκοσμίως, με δυνατότητες που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η Puma το 2008 κατασκεύασε στη Βοστόνη το πασίγνωστο Puma City χρησιμοποιώντας 24 ανακατασκευασμένα κοντέινερ, το 2011 στο Shoreditch του Λονδίνου εγκαινιάστηκε το Boxpark ένα πρωτότυπο εμπορικό κέντρο το οποίο συντάσσεται από επιμέρους pop-up stores που είναι κατασκευασμένα από κοντέινερ, στο Βερολίνο, στη Ζυρίχη, στο Σίδνεϊ τα κοντέινερ έχουν βρει δεκάδες χρήσεις, αντικαθιστώντας τον καθιστικό τρόπο ζωής με έναν πιο νομαδικό αφού τις περισσότερες φορές τέτοιες κατασκευές είναι μεταφερόμενες.

4-Image07_Platoon02-1024x768.jpg

Ενθαρρύνοντας έναν τέτοιο τρόπο κατασκευής συμβάλλουμε στην βιωσιμότητα και επαναχρησιμοποίηση των υλικών, ενώ η κατασκευή μας είναι στα πλαίσια ενός σταθερού και ελεγχόμενου προϋπολογισμού, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με άριστη ποιότητα και αισθητική.

Κάποια από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατασκευής είναι η πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση έως 100% αυτονομία, η μέγιστη αντισεισμική συμπεριφορά, κάμπτεται χωρίς να σπάει και τα απόλυτα καινοτόμα υλικά και εργονομία των κοντέινερ. Η επεξεργασία των υλικών τους και η γενικότερη μεταποίηση των κοντέινερ σε ειδικούς χώρους εκτός οικοπέδου, τα καθιστά μια ακόμα πιο οικονομική και βιώσιμη λύση.