Upcycling: Η δημιουργική ανακύκλωση πιο αναγκαία από ποτέ

Κείμενο: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Οι καινοτομίες στον χώρο της ανακύκλωσης αποτελούν για μεγάλη μερίδα των πολιτών ανά τον κόσμο αντικείμενα άγνωστα. Ακούγοντας κάποιος τον όρο «upcycling» ίσως νομίσει ότι αναφέρεται κάποιος στην ποδηλασία. Αυτό το κενό ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών στις σωτήριες μεθόδους ανακύκλωσης πρέπει να κλείσει.

«Upcycling», δημιουργική ή αναβαθμισμένη ανακύκλωση είναι η διαδικασία μεταποίησης υποπροϊόντων, αποβλήτων, ή άλλων αχρησιμοποίητων υλικών σε νέα προϊόντα, πολύ καλύτερης ποιότητας και φυσικά μεγαλύτερης περιβαλλοντικής αξίας. Είναι ο αντίθετος όρος του «downcycling», που και αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης, ωστόσο τα αποτελέσματα της μεταποίησης αυτής είναι αρκετά κατώτερης ποιότητας, άρα και μικρότερης περιβαλλοντικής σημασίας.

Αδιάβροχες τσάντες από kite surf από την εταιρία Kite Pride

Αδιάβροχες τσάντες από kite surf από την εταιρία Kite Pride

Ο όρος «upcycling» εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά το 1994, μέσα από ένα άρθρο του Reiner Pilz, ο οποίος μιλούσε για την πραγματική ανάγκη ανακύκλωσης και μεταμόρφωσης των παλιών, άχρηστων και πεταμένων υλικών σε ολοκαίνουριες μορφές. Εν συνεχεία, ο όρος άρχισε να επεκτείνεται σε Γερμανία και Αγγλία, με βιβλία να δημοσιεύονται έχοντας το «upcycling» ή «upsizing» ως βασικής του θεματολογία. Η επέκταση αυτή δεν άργησε να φτάσει μέχρι και την Αμερική στις αρχές του 2000, με δημοσιεύματα και βιβλία να ασχολούνται με το «remake» των προϊόντων τους.

Σταδιακά, η νέα αυτή περιβαλλοντική τάση άρχισε να διαχέεται σε παγκόσμια επίπεδο, απασχολώντας ακόμα περισσότερους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών – καταναλωτών. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες συνέχισαν σε μεγαλύτερο βαθμό να επαναχρησιμοποιούν παλιά αντικείμενα, φτάνοντας με την βοήθειά τους να συνθέτουν ένα εντελώς νέο έκθεμα. Το ίδιο και στο χώρο της ραπτικής, με φίρμες ανά τον κόσμο να προωθούν την ένδυση από ανακυκλώσιμα ρούχα.

Φυσικά, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς χώρους είναι αυτός της βιομηχανίας. Εκεί, η παραγωγική διαδικασία, πλαστικό ή ηλεκτρικές συσκευές, βασιζόταν πάντα σε περιορισμένες πηγές, οι οποίες κάποια στιγμή θα στέρευαν. Από την άλλη, τα παράγωγα της διαδικασίας αυτής, ενεργειακά απόβλητα και ρύποι, συνέχισαν να διογκώνουν την περιβαλλοντική ρύπανση. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα έρχεται να περιορίσει η εμφάνιση του «upcycling», το οποίο προσφέρει ανανεώσιμες και άμεσα διαθέσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί δραστικά η ρύπανση του περιβάλλοντος σε κάθε της όψη.

Στη χώρας μας έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητοί οι λόγοι εναρμόνισης των διαδικασιών παραγωγής, αλλά και της καθημερινότητάς μας συνολικά, στις ιδέες της δημιουργικής ανακύκλωσης. Εμφανίζονται δειλά βήματα επαναχρησιμοποίησης για παράδειγμα ανενεργού τυπωμένου υλικού, παλιών αντικειμένων και υλικών σπιτιών, εργοστασίων, ξυλουργείων. Όλα αυτά δημιουργούν ολοκαίνουριες κατοικίες, κοσμήματα, ρούχα, προωθητικά και διαφημιστικά υλικά, και κυρίως μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα φιλική και ενσυνείδητη προς το περιβάλλον που ζούμε καθημερινά.

Συνοψίζοντας, η κατανόηση της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στον τομέα του περιβάλλοντος οφείλει να απασχολεί και να ευαισθητοποιεί καθημερινά την κάθε μια και τον κάθε ένα ξεχωριστά. Η ανακύκλωση, μέσω της “αναβαθμιστικής” της διαδικασίας, αποτελεί ένα από τα πολλά βήματα που όλοι μαζί σαν κοινωνία επιτάσσεται να πραγματοποιήσουμε, στο δρόμο για την αντιμετώπιση της εξολόθρευσης του περιβάλλοντος. Πριν το πετάξεις, σκέψου! Σίγουρα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κάπου άλλου.

Ν.Α.

Στάδιο μεταποίησης shipping container για δημιουργία κατοικίας από την Cocoon Modules

Στάδιο μεταποίησης shipping container για δημιουργία κατοικίας από την Cocoon Modules

 

 

Το Κοντεινερ

Καινοτομο δομικο στοιχειο και χΩρος στΕγασης

Κείμενο: Ναστάζια Σπυροπούλου

Reposted from Grekamag.gr

Image10_PortABach-1024x697.jpg

Το εμπορευματοκιβώτιο ή κοντέινερ έχει υπάρξει ένα αμφιλεγόμενο αντικείμενο λόγω των ιδιοτήτων, τη χρήση και τις επιπτώσεις που έχει πάνω στο εμπόριο, τη ναυτιλία, την αποθήκευση. Η εμφάνισή του σηματοδότησε μια νέα εποχή σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων του αυτοματισμού και της ναυτιλίας, οι οποίοι είχαν και έχουν μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, ελαχιστοποιώντας τις αποστάσεις και εξαλείφοντας το υψηλό κόστος αποστολής. Από τα μέσα του περασμένου αιώνα έγινε ένα σύμβολο της σύνδεσης των πληθυσμών, χωρών και ηπείρων. Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης της δυτικής οικονομίας, η πλειοψηφία συνεχίζει να παραβλέπει την χρήση του πέρα από την κανονική, δηλαδή αυτή της μεταφοράς φορτίων. Το κοντέινερ έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε μια σειρά ιδιαίτερων απαιτήσεων όπως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, η αλμύρα και οι συχνές προσκρούσεις.

Image09_Hombox-920x1024.jpg

Η χρήση των κοντέινερ όχι μόνο ως δομικό στοιχείο αλλά και σαν ολοκληρωμένος τρόπος στέγασης δεν έχει διαδοθεί όσο θα περίμενε κανείς. Παρόλα αυτά υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανά τον κόσμο όπου βλέπουμε τη δόμηση με κοντέινερ να μην υστερεί σε τίποτα από εκείνη με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής. Η τάση για χρήση των κοντέινερ προς στέγαση και άρα δημιουργία χώρου, είναι από τις πλέον ανερχόμενες παγκοσμίως, με δυνατότητες που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η Puma το 2008 κατασκεύασε στη Βοστόνη το πασίγνωστο Puma City χρησιμοποιώντας 24 ανακατασκευασμένα κοντέινερ, το 2011 στο Shoreditch του Λονδίνου εγκαινιάστηκε το Boxpark ένα πρωτότυπο εμπορικό κέντρο το οποίο συντάσσεται από επιμέρους pop-up stores που είναι κατασκευασμένα από κοντέινερ, στο Βερολίνο, στη Ζυρίχη, στο Σίδνεϊ τα κοντέινερ έχουν βρει δεκάδες χρήσεις, αντικαθιστώντας τον καθιστικό τρόπο ζωής με έναν πιο νομαδικό αφού τις περισσότερες φορές τέτοιες κατασκευές είναι μεταφερόμενες.

4-Image07_Platoon02-1024x768.jpg

Ενθαρρύνοντας έναν τέτοιο τρόπο κατασκευής συμβάλλουμε στην βιωσιμότητα και επαναχρησιμοποίηση των υλικών, ενώ η κατασκευή μας είναι στα πλαίσια ενός σταθερού και ελεγχόμενου προϋπολογισμού, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με άριστη ποιότητα και αισθητική.

Κάποια από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατασκευής είναι η πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση έως 100% αυτονομία, η μέγιστη αντισεισμική συμπεριφορά, κάμπτεται χωρίς να σπάει και τα απόλυτα καινοτόμα υλικά και εργονομία των κοντέινερ. Η επεξεργασία των υλικών τους και η γενικότερη μεταποίηση των κοντέινερ σε ειδικούς χώρους εκτός οικοπέδου, τα καθιστά μια ακόμα πιο οικονομική και βιώσιμη λύση.